donderdag 23 februari 2012

Klee en Cobra


Naar het Cobra Museum in Amstelveen geweest.  Klee en Cobra. “Het begint als kind”.
Naast het werk van Paul Klee en Cobra is er ook de expositie met kindertekeningen uit de befaamde collectie van de voormalige onderwijzer en verzamelaar Henk Pijnenburg.

De tekeningen die gemaakt zijn in de periode 1968 – 1973, op een basisschool in Helmond onder de kunstige leiding van Pijnenburg, hebben me nog het meest gegrepen.
 “Pijnenburg inspireerde zijn leerlingen eerst en liet ze daarna zelf keuzes maken. Vrijheid, maar wel in gebondenheid. Hij nam zijn leerlingen mee naar musea en exposities en toonde hen allerlei kunstwerken. Niet om die op klassieke schoolse wijze door hen te laten reproduceren maar om daarmee de creativiteit van de kinderen te prikkelen. Pijnenburg's werkwijze leverde vele bijzondere tekeningen op.”
(“tekst van website cobra museum” en fotos`s gemaakt door mij in het cobramuseum).




woensdag 15 februari 2012

Henri Matisse

Henri Matisse kan in de laatste jaren van zijn leven niet meer schilderen, hij legt zich toe op het uitknippen van vormen uit geverfd papier. Met het Kinderkunstatelier hebben we gekeken naar het werk van Matisse, en gesproken over vormen en restvormen. Welke vormen heeft Matisse gebruikt en zie je ook de restvormen?  Wij maken gebruik van een druk methode om de vormen op papier te krijgen. De Kinderen beginnen met knippen van de vormen, daarna worden de vormen ingerold met verf en afgedrukt op hun papier. Er zijn 6 kleuren om het schilderij te maken. Sommige kinderen ruilen hun vormen onderling, of knippen ook in hun restvormen. Het wordt een kleurrijke compositie. Het rollen van de verf vinden ze het leukst!

LET OP:   Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP :  dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling







zaterdag 11 februari 2012

Beeldhouwen

Beeldhouwen:
Op de BS Achterberg in Dongen twee workshops gedaan, met 20 kinderen per groep.
Het was één groot feest. In elk groep zaten kinderen van groep 5, 6, 7, en 8 en het liep op rolletjes.
De school had voor het materiaal (Ytong blokken) en gereedschap gezorgd.
We hebben naar beelden van kunstenaars gekeken en gesproken over abstracte en figuratieve beelden. Dat je een beeld kunt maken door naar een voorbeeld te kijken (waarneming) en dat je vanuit je fantasie een beeld kunt maken. De kinderen hebben uitleg gekregen over het hanteren van het gereedschap en hoe aan de slag te gaan met de blokken. Het onderwerp was vrij te kiezen en de kleinere kinderen hebben we geholpen.
Mijn ervaring is dat het ontzettend belangrijk is dat kinderen vaker met 3 dimensionaal materiaal leren werken. Ze ontwikkelen verbeeldingskracht, inlevingsvermogen en In-Zicht. Ze zijn gewend om veel op het platte vlak te doen of te kijken ( tv, pc) maar een ruimelijk beeld waar je omheen kunt lopen is voor de meeste erg moeilijk. Het gebruik van de fantasie wordt door rekenen ook niet echt geprikkeld, 1 + 1 blijft altijd 2. In het creatieve vak zijn 100 antwoorden mogelijk.
Er is in twee uur tijd heel hard gewerkt, eigenlijk te weinig tijd om een beeld echt af te krijgen, maar dat doet m.i. niets af aan de resultaten.

LET OP:  Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP : dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling






woensdag 8 februari 2012

Paul Cezanne, stilleven met appels

Paul Cezanne heeft veel schilderijen gemaakt met fruit.
Kinderen van groep 5 en 6 hebben naar zijn voorbeelden gekeken en daarna zijn ze aan de slag gegaan. Vooral het kijken bleek een hele klus, zeker als je de echte appels graag zou willen op eten, voordat de tekening klaar is.


Hieronder volgen de tekeningen, eerst zijn de kinderen gaan oefenen met schetsen en daarna nog eens op stevig papier het eind resultaat.
Er is gebruik gemaakt van houtskool, en potlood. De kinderen hebben een kneedgum leren gebruiken en ze hebben overgangen van donker naar licht getekend.  Ze hebben goed naar de schaduw gekeken en de plaats van de appels op de tafel.

LET OP:  Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP : dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling






dinsdag 7 februari 2012

Landschap zoals Vincent van Gogh





Vandaag met de Kinder Kunst Klas, 8 en 9 jarigen gesproken over Vincent van Gogh vooral veel voorbeelden van landschappen laten zien. Wat is perspectief en hoe doe je dat in een schilderij. Hoe zit dat met die bomen die naast een weg staan?
De plakkaatverf is dik gemaakt met bloem om een Van Gogh effect te krijgen, zie hier de resultaten.
LET OP:  Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP : dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling










zondag 5 februari 2012

Stilleven realiteit & fantasie

Een stilleven van persoonlijke voorwerpen, verbeeld in een fantasie schilderij.
Door kinderen van 7 tot 10 jaar.

LET OP:  Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP : dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling







Hundertwasser

Aan de hand van voorbeelden van Hundertwasser, zijn schilderijen en de architectuur, hebben kinderen van groep 5 en 6 inspiratie opgedaan voor hun eigen kleurrijke werk.
In het begin zijn ze met het schilderij uitgegaan van toeval, en daarna hebben de kinderen er hun eigen fantasie aan toegevoegd. In deze werken zijn Oost Indische inkt en pastelkrijt gebruikt.

LET OP:  Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP : dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling


Friedensreich Hundertwasser
Friedensreich Hundertwasser

Het werk van het Kinderkunstatelier:





Picasso`s blauwe periode

Picasso`s blauwe periode:
Tijdens zijn blauwe periode, woonde Picasso in armoede in Parijs (1901 -1904) en hij zag ook veel armoede om zich heen.
Picasso maakte daarom sombere schilderijen van mensen in koude, koele kleuren. Hoofdzakelijk in blauw, groen, paars en zwart.
Met kinderen van groep 5 en 6 hebben we gesproken over kleuren, wat doen kleuren met je?
Daarna zijn de kinderen vanuit hun fantasie een figuur gaan schilderen. Het hele schilderij is in verschillende blauwtinten.

LET OP:   Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP : dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling








meneer Mondriaan

Voor kinderen van groep 1, 2 en 3
Primaire kleuren spreken tot de verbeelding, maar hoe krijgt meneer Mondriaan die gekleurde vlakken zo netjes verdeeld? Deze workshop gaat ook over samenwerken.

LET OP:   Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP : dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling





Picasso: De Kat en de Vogel

Picasso en andere kunstenaars hebben zich laten inspireren door de Kat en de Vogel.
Kinderen van groep 5 t/m 8 zijn ook deze uitdaging aangegaan!