zaterdag 11 februari 2012

Beeldhouwen

Beeldhouwen:
Op de BS Achterberg in Dongen twee workshops gedaan, met 20 kinderen per groep.
Het was één groot feest. In elk groep zaten kinderen van groep 5, 6, 7, en 8 en het liep op rolletjes.
De school had voor het materiaal (Ytong blokken) en gereedschap gezorgd.
We hebben naar beelden van kunstenaars gekeken en gesproken over abstracte en figuratieve beelden. Dat je een beeld kunt maken door naar een voorbeeld te kijken (waarneming) en dat je vanuit je fantasie een beeld kunt maken. De kinderen hebben uitleg gekregen over het hanteren van het gereedschap en hoe aan de slag te gaan met de blokken. Het onderwerp was vrij te kiezen en de kleinere kinderen hebben we geholpen.
Mijn ervaring is dat het ontzettend belangrijk is dat kinderen vaker met 3 dimensionaal materiaal leren werken. Ze ontwikkelen verbeeldingskracht, inlevingsvermogen en In-Zicht. Ze zijn gewend om veel op het platte vlak te doen of te kijken ( tv, pc) maar een ruimelijk beeld waar je omheen kunt lopen is voor de meeste erg moeilijk. Het gebruik van de fantasie wordt door rekenen ook niet echt geprikkeld, 1 + 1 blijft altijd 2. In het creatieve vak zijn 100 antwoorden mogelijk.
Er is in twee uur tijd heel hard gewerkt, eigenlijk te weinig tijd om een beeld echt af te krijgen, maar dat doet m.i. niets af aan de resultaten.

LET OP:  Klik bij meer lezen voor alle foto's :
LET OP : dubbel klik op een foto voor een diavoorstelling










































Geen opmerkingen:

Een reactie posten